Як і більшість моїх ровесників, я виросла «на манній каші». Чи не щодня нас годували нею у садочку, вдома примушували з'їдати до останньої ложечки. Бо каша — це сила і здоров'я. Так нам говорили. Тож чи не кожна дитина потайки намагалася повторити вчинок кіношного Дениса Корабльова, який, то підсолоджуючи, то розбавляючи водою, врешті-решт вилив ненависну кашу у вікно... Нині батьки не змушують дітей щодня їсти манну кашу, адже існує безліч суперечок щодо її користі. Тож чи варто давати її дітям?
Більшість фахівців не рекомендують годувати цією кашею діток до 9 місяців. Найперше тому, що в ній міститься білок глютен (який ще називають клейковиною), який перешкоджає засвоєнню корисних речовин через кишечник, і може спричинити у немовляти захворювання шлунково-кишкового тракту, а також алергію. Він входить до складу не лише манної крупи, а й вівсяного та пшеничного борошна, тож краще зачекати, поки маля трішки підросте. А ось рисова, гречана, кукурудзяна каші корисні маленькому гурману.
Також манна крупа містить фітин — речовину, яка заважає засвоювати вітамін Р, залізо та кальцій, необхідні для росту дитини та міцності її кісток.
Водночас манка має безліч корисних властивостей. її склад дуже різноманітний: білок, вітаміни групи В та мінеральні речовини. Але їх концентрація значно нижча, ніж в інших кашах. Манка не містить клітковини і на дві третини складається з крохмалю, завдяки чому ситна, проте надміру калорійна. Аби малюк не став товстунчиком, не перегодовуйте його. Так, діткам після 1 року дієтологи радять давати її не частіше ніж раз на тиждень.
Як правильно готувати манну кашу? Оскільки в ній під час варіння утворюються грудочки (через які діти її так не люблять), слід знати невеличкі хитрощі, аби малюк ласував кашкою із задоволенням.
Крупу слід засипати лише в киплячу, попередньо підсолену та підсолоджену рідину (воду чи молоко) за допомогою сита, стараючись, аби вона ніби розсіювалася, а не потрапляла в центр, і постійно помішувати. Крупи беріть з розрахунку півсклянки на 0,5 л рідини.
Варити слід близько 2 хв., зняти з вогню, накрити кришкою і залишити на 10 хв. для набухання.
За смаком додати вершкове масло, варення, джем, ванілін, сухофрукти. Словом, те, що зробить її привабливою для малечі.
Коментарi